Godfather Valverde


       

The Guardian ‘dan Hatırlatma

   İngilizlerin yüksek tirajlı gazetelerinden The Guardian Sevilla yı 3-1 mağlup edip Şampiyonlar Ligine katılmak için büyük bir adım attığımız dönemde yaptığı 28 Nisan tarihli haberinde bize bir hatırlatma yapıyor. Haziran 2013, son iki sezonda 12. ve 10. olan Bilbao yeni menajerini basına tanıtıyor. Deniliyor ki: “Devam filmleri beraberinde güzel şeyler getirmez.” Uzun bir sessizlik oluyor. Çünkü bu Ernesto Valverdenin Bilbaonun başına ikinci geçişi ve bu söz açık bir şekilde aynı suyla iki kere yıkanılmaz demeye geliyor. Ardından devam ediyor yöneticimiz ve diyor ki: “Godfather 2 (Baba 2) hariç.”

   
   Peki Bilbaolu yöneticiler haklı çıktı mı? Gerçekten Valverde’ nin dönüşü Bilbao’ ya iyi şeyler getirdi mi? Önce biraz Ernesto Valverde Tejedor ’u (9 Şubat 1964) tanıyalım. Valverde eski İspanyol forvet oyuncusudur. Barcelona forması da giymiş ve Barcelonayla 88-89 sezonunda UEFA kupasını kazanmıştır. Athletic Bilbaoyla ise 6 yılda 170 maçta 44 gol atmıştır. İspanya milli takım formasını ise 1990 yılında 1 kez giymiştir. Antrenörlük kariyerine 2001-2002 sezonunda dönemin Athletic Bilbao teknik direktörü Jupp Heynckes ‘in yardımcılığını yaparak başlamıştır. O sezonu Athletic Bilbao 53 puanla 9.sırada tamamlamıştır. Valverdenin Bilbaonun başına ilk geçişi ise Heynckes ‘in ayrılmasıyla 2003-2005 yılları arasında olmuştur. İlk yılında 56 puanla 5. Olan Valverde 2004-2005 sezonunda ise Bilbaoyla ligi 51 puanla 9.sırada tamamlamıştır. Avrupa Kupası ön elemesine katılmaya hak kazanan Bilbao ülkemizden Trabzonspor ‘u eleyerek -ilk maç 3-2 yenilmesine rağmen ikinci maç 2-0 kazanmıştır.- yine ülkemizden Beşiktaşla B grubunda yer almıştır. Grubunda Beşiktaşa 3-1 yenilmesine rağmen grubu 9 puanla lider tamamlamıştır. Son 32de Austria Wien e 0-0 ve 2-1 lik sonuçlarla elenerek turnuvaya veda etmiştir. Espanyol, Villareal, Valencia gibi takımların menajerliğini yapmış, futbolculuk döneminde yaşamadığı İspanya dışı macerayı Olympiacos ’un başında yaşamıştır. İki kez Olympiacos ’un başına geçen Valverde Bu maceralarda toplam 3 kez Yunanistan Ligi şampiyonluğu yaşamış ve 2 kez de Yunanistan Kupasını kazanmıştır. Son olarak Valenciayı çalıştırıp yeniden Athletic Bilbao’nun yolunu tutmuştur.


    
   Gelelim Valverde’nin Bilbaoyla devam filmine. Athletic Bilbao bu sezon ligi 69 puanla 4. bitirerek Şampiyanlor Ligi ön elemesine katılmaya hak kazandı. 16 yıl sonra gelen Şampiyonlar Ligi arenasında boy gösterme başarısının yanında oynadığı futbolla büyük beğeni topladı ve belki de Real Madrid, Barcelona gibi devlere attığı çelmelerle onları şampiyonluktan etti. Bu sezonki futbolun ve arkasındaki başarıların mimarlarından birininse Ernesto Valverde olduğu otoritelerce kabul görmüştür. Bizim de tek temennimiz Athletic Bilbao’nun Şampiyonlar Liginde gruplara kalması ve ‘Babası’ Valverdeyle daha büyük başarılara yelken açıp tarihteki şampiyonluklarla dolu günlerine dönmesidir.

Yazı Sahibi